Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Etsitkö inspiraatiota ja vinkkejä oman sisustustaulun tekemiseen? Maalasin olohuoneeseemme suurehkon 140×70-senttisen sisustustaulun akryylimaaleilla ja keräsin tähän artikkeliin vinkit ja sudenkuopat, jotta sinä onnistuisit projektissasi ensiyrittämällä.

Artikkelin kuvassa näet sisustauluprojektini tuloksen, taulun nimeltään Tassu.

Projektin tavoitteina olivat nämä:

Abstraktin sisustustaulun suunnittelu

Suunnittelun voi tehdä kynällä ja paperilla tai tietokoneella. Itse tein mallin Adobe Illustratorilla lopulliseen kokoon 140×70 cm. Tästä oli se apu, että kun merkkasin alueita kangaspohjalle, pystyin katsomaan Illustratorista tarkat mitat, mihin mikäkin alue rajoittuu.

Värien suunnittelun apuna käytin myös Illustratorin väriapuria, joka antaa vinkkejä väriharmonioihin. Ruudulta värit ovat tietenkin aina eri asia kuin luonnossa, varsinkin kun ottaa huomioon, että värien sekoittaminen akryyleistä on oma taitolajinsa.

Suunnitteluvaiheeseen kuului myös se, että kirjasin ylös missä järjestyksessä värialueet kannattaa maalata. Halusin saada tarkat maalirajat, joten minun piti suunnitella myös teippaukset ja teippireunojen sinetöinti pohjavärillä. Lue lisää jutustamme, joka käsittelee tarkkojen maalirajojen tekemistä.

Kankaan valinta: Sotkan sisustustaulu uusiokäyttöön

Halusin taulusta kehyksettömän myös kustannussyistä. Mitä isompi taulu, sen kalliimmat kehykset. Paksureunainen kangaspohja sopii seinälle myös ilman kehyksiä.

Gessolla päällystetty taulupohja

Olimme ostaneet Sotkan alennuksesta sisustustaulun, joka ei enää miellyttänyt silmäämme. Hioin siitä koholla olevat maalit pois ja päällystin kankaan gessolla. Gessoa saa melkein mistä tahansa alan liikkeestä ja isommista marketeista. Sitä kannattaa levittää useampi kerros ja antaa kuivua välissä.

Vinkit maalausvaiheeseen

Abstraktin sisustustaulun maalaamisessa on monta vaaranpaikkaa. Onnistuin välttämään suurimman osan näillä vinkeillä.

Kokeile ensin pienemmässä mittakaavassa

Tein isosta taulusta pienikokoisen version ihan tavalliselle ohuelle maalauslevylle*, en siis pinkopohjalle. Testailin värien yhteensopivuutta ja teipin käyttöä.

Vältä rosoisia maalireunoja teippaamalla ja sinetöimällä

Pelkkä teippi ei riitä erottamaan värialueita toisistaan vaan väreillä on taipumus luikahtaa teipin alle vaikka sen kuinka tarkasti painaa kangasta vasten. Siksi teipin päälle pitää ensin maalata pohjavärillä ja sinetöidä teipin reuna. Voit käyttää kapeaa rajausteippiä ja maalarinteippiä* yhdessä.

Älä käytä värejä suoraan tuubista

Persoonallisuutta ja miellyttäviä värikokonaisuuksia saat kun sekoitat värisi itse. Suoraan tuubista värit ovat usein liian kirkkaita ja epäluonnollisia. Kun teet tummia värejä, vältä kiusausta käyttää mustaa väriä sekoituksessa. Aloita mieluummin tummasta pääväristä kuten sinisestä tai punaisesta ja sekoita siihen tarvitsemiasi värejä. Näin väristä ei tule niin tunkkainen.

Jos teet taulusi akryylimaaleilla*, osta tarpeeksi laaja valikoima perusvärejä, että saat sekoitettua haluamasi sävyn. Valkoista maalia*  kannattaa olla iso tuubi, koska siihen sekoitetaan suurin osa vaaleammista sävyistä.

Nyrkkisääntönä voisi pitää jotain tällaista valikoimaa:

Tee tarpeeksi väriä heti ensimmäisellä kerralla

Suuriin väripintoihin menee yllättävän paljon väriä. Sekoita väriä kerralla kunnolla, jotta sitä ei tarvitse alkaa säästelemään kesken kaiken. Suureen oranssiin osaan tein kuvassa näkyvän pakasterasian verran maalia.

Jos haluat yhtenäiset väripinnat, älä luule, että saat sekoitettua saman sävyn myöhemmin. Jos kuitenkin käy niin, että väri loppuu, kannattaa siihen varautua kirjoittamalla summittaiset sekoitussuhteet ylös. Jälkeenpäin ei aina muista käyttikö väriin kadmiumia vai okraa.

Poista teipit ennen kuin maali kuivuu

Teippien poistaminen on yksi palkitsevimmista hetkistä. Ja pelottavimmista. Vedä teipit pois varovasti noin 45 asteen kulmassa. Varmista samalla, ettei maali ole päässyt kuivumaan niin, että se repeää riekaleina irti. Voit myös avittaa viivoittimella tai mattoveitsellä.

Korjaa kauneusvirheet heti

Huolellisesta teippaamisesta huolimatta rajoihin jää yleensä muutamia kauneusvirheitä. Koska olet tehnyt maalia yli omien tarpeiden, voit käyttää sitä taulun viimeistelyyn. Maalaa pikkupensselillä kohdat, joissa maali ei ole tarttunut tai joissa se on vuotanut väärään paikkaan.

Abstraktiin sisustustauluun vaadittavat materiaalit

Tässä lista tarvikkeista, joista tarvitset. Väreinä voit käyttää niin akryylimaaleja kuin vaikka öljyvärimaaleja. Akryylimaalit ovat halvempia ja vesiliukoisia, joten niitä on helpompi käyttää. Taidetarvikkeita on yleensä isoissa marketeissa, kirjakaupoissa ja taidekaupoissa. Myös Adlibriksesta löytyy suurin osa tarvittavista tavaroista.

Suuntaa-antava tarvikeluettelo:

Mukavia maalaushetkiä! Linkkaa kommentteihin kuva taideteoksestasi kunhan se valmistuu.