Älypuhelin on hyvä renki mutta huono isäntä. Jos haluat eroon puhelinriippuvuudesta, kokeile askarrella älylaatikko, johon älypuhelimet voi sulkea halutuksi ajaksi. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Huomaathan kuitenkin, että jos koet puhelinriippuvuuden ongelmaksi voit ottaa yhteyttä erilaisiin ammattiauttajiin. Tässä artikkelissa annetut neuvot eivät ole addiktioihin perehtyneen ammattilaisen tekemiä.


Mainos


Puhelinriippuvuus käytännössä: keskusteletko viiveellä puhelimesi takia?

Näitkö puolisosi tai kumppanisi viimeksi heijastuksena puhelimesi näytöllä? Käyttekö keskusteluita kahden sekunnin viiveellä? Kosketatko enemmän kapasitiivista lasia kuin responsiivista ihoa?

Ehkä on aika askarrella älylaatikko.Alylaatikon anatomia

Älylaatikko on paikka, johon suljette puhelimenne ennalta sovituksi ajaksi. Älylaatikoksi kelpaa mikä tahansa laatikko, jossa on päiväkirjanlukko tai salpa ja tarpeeksi tilaa puhelimille. Laatikkoa ei tarvitse saada lukkoon, mutta kiinni kilahtava salpa toimii hyvänä äänimerkkinä siitä, että älytön aika alkaa. Lisäksi rapiseva lukko vähentää kiusausta ihan vain vähän vilkaista.

Mistä saan hyvän älylaatikon?

Erinomaisen älylaatikon saa esimerkiksi kirjakaupasta ostettavasta puisesta taidetarvikelaatikosta. Mitä pienempi ja huomaamattomampi laatikko on, sitä helpommin älyseireenin kutsu unohtuu. Myös muunlaiset laatikot kelpaavat, kuten vaikkapa tämä Granitin yksinkertainen laatikko.

Voit myös tuunata älylaatikkoasi: pehmusta se plyysillä tai poraa reikiä laturinjohtoa varten. Muista kuitenkin, että puhelin saattaa kuumentua ladatessa, joten huolehdi myös tarvittavasta ilmanvaihdosta.

Sopikaa yhteiset pelisäännöt puhelimen käytölle

alylaatikko, yhteiset saannotÄlylaatikko on pelkkä laatikko, jos sen sisällä ei ole älyä. Aloittakaa älylaatikon käyttö pikku hiljaa – vaikka muutaman tunnin mittaisena jaksona yhtenä iltana viikosta. Kun kokemus ja omien rajojen tuntemus kasvavat, voitte lisätä älylaatikon käyttöä.

Muistakaa myös kuunnella toisianne. Ketään ei saa pakottaa älylaatikon käyttöön.

Mahdollisia sivuvaikutuksia puhelinriippuvuuden älylaatikkohoidossa

Älylaatikon käytön aloittamisen jälkeen saatat havaita älypuhelinnytkähdyksiä, joiden aikana hamuilet puhelinta esimerkiksi keskustelun tauotessa. Tämä on normaalia ja vähenee, kun kokemuksesi lisääntyy.

Huolehdittehan ehkäisystä älylaatikon käytön aikana, jos ette halua tulla raskaaksi.

alylaatikko parantaa parisuhdetta

Miten puhelinriippuvuudesta pääsee eroon?

Älylaatikko ei paranna ketään puhelinriippuvuudesta. Tärkeintä on kiinnittää huomiota omaan älypuhelinkäyttäytymiseen ja pyrkiä muuttamaan sitä, jos se aiheuttaa ongelmia tai pahaa mieltä. Tavat ja rutiinit auttavat vahvistamaan niin hyviä kuin huonojakin käyttäytymismalleja, joten älylaatikon käyttäminen auttaa ainakin siihen, ettei puhelimen tulee tartuttua puolihuolimattomasti.

Muita keinoja hallita puhelimenkäyttöä ovat: