Kokemuksia uudesta 14-tuumaisesta MacBook Prosta

Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Apple julkisti lokakuussa 2021 uudet MacBook Prot, joissa on tehoa, näköä ja liitäntöjä. Tässä artikkelissa käymme läpi ensivaikutelmia ja kokemuksia uudesta 14-tuumaisesta MacBook Prosta. Päivitän artikkelia sitä mukaa, kun uusia ajatuksia tulee.

Tämä artikkeli on helposta elämästä pitävän Apple-käpistelijän arvostelu, ei niinkään teknisiin ominaisuuksiin pureutuva syväluotaus. Uusien MacBookien ajantasaisen hintavertailun löydät täältä*.

Vuoden 2021 Macbook Prot pähkinänkuoressa

Apple mainostaa sivuillaan, että vuoden 2021 MacBookit ovat tehokkaimmat ammattikäyttöön suunnitellut kannettavat tähän mennessä. Jos meinaa pitää Chromessa useampaa välilehteä auki niin tehoa myös tarvitaan.

Uutta MacBook Prossa on Applen omat M1 Pro – ja M1 Max -sirut. En edes tiedä tarkalleen mitä se tarkoittaa – paitsi että yhteen siruun on nyt pakattu hirveästi tavaraa niin että vanhat Intelin i7-suorittimet jäävät pölyyn pyörimään. Myös hintaa on niin, että lompakkoon jää pelkkää pölyä.

Käyttökokemuksia 14-tuumaisesta MacBook Prosta

Valkkasin 14-tuumaisen MacBook Pro -mallin, koska se yhdisti sopivasti kokoa ja näköä. Melkeinpä entisen 13-tuuman mallin kokoiseen pakettiin on saatu varsin kivasti näyttöä laajentamalla näyttöä melkein reunoihin asti.

Vasemmalla uusi MacBook Pro. Paksuutta on tullut lisää.

Runko

MacBook Pron runko on mötikkämäisen paksu ja tuulettimen raot tuntuvat sormiin kannettavaa nostettaessa. Konetuntuma on siksi hiukan vanhanaikaisempi kuin aiemmissa Pro-malleissa.

Liitännät

Ei enää dongle-helvettiä. MacBook Prossa on nyt taas hiukan paremmin liitäntöjä, kun paluun ovat tehneet niin HDMI-liitin kuin SD-muistikortinlukijakin. Myös Magsafe-laturi on tehnyt paluun. Liitäntöjen määrä tuntuu hyvältä sielussa.

Näppäimistö

Macbook Pron uusi näppäimistö tuntuu todella hyvältä sormien alla. Näppäimissä on sopivaa kimmoisuutta ja äänimaailma on lempeä. Touch Bar on poistettu ja äänenvoimakkuutta ja muuta voi taas säätää normaalisti F-näppäimillä. Sekin tuntuu suhteettoman hyvältä.

Kaiuttimet

Kaiuttimet vaikuttavat aivan hyviltä, mutta ei kai kannettavan kaiuttimia ole tarkoitettu mihinkään varsinaiseen äänentoistoon?

Nopeus

Uusien M1-sirujen myötä nopeuden ja responsiivisuuden on ollut tarkoitus nousta uusiin sfääreihin. Siirtyessä vanhemmasta MacBook Prosta uuteen järjestelmään kaikki perusjututkin tuntuvat säpäkämmiltä: kansiot ja selain paukahtelevat auki ja kiinni yskimättä.

Suorituskyky todelliseen testiin

Wordin ja Excelin pyörittämiseen uudessa MacBookissa riittää tehoa vielä kymmenen vuoden päästäkin, mutta todelliseen testiin päästään vaativammissa ohjelmissa. Omassa käytössä ne ovat lähinnä Adoben ohjelmien, kuten Lightroomin ja Photoshopin, sekä Blenderin kanssa värkkäämistä. Näistä 3D-mallinnusohjelma Blender on ohjelma joka saattaa jopa ottaa tehoja irti vaikka sitä ei kuuleman mukaan ole vielä optimoitu uudelle Apple-sirulle.

Vasemmalla uusi MacBook Pro 2021. Oikealla 13-tuumainen vanhempi.

Mutu-tuntuman mukaan Blender on tietty näpsäkämpi uudella Macbook Prolla. Päivitän artikkelia vielä renderöintitestillä, jossa näkee vanhempien MacBook Proiden eroja.

Ensivaikutelmien loppupäätelmät

Tämä artikkeli perustuu aivan muutamien ensituntien käyttöön. Kannettava napsahti postiluukkuun edellisenä päivänä tätä kirjoittaessa. Laatuvaikutelma on huipussaan ja voittajaksi arkikäytössä nousee ne pienet asiat:

  • akunkeston pitäisi olla valtaisan hyvä
  • uusi 14-tuuman näyttö on sopivasti isompi ilman että kone itsessään on leveämpi
  • näppäimistö tuntuu hyvältä
  • liitäntöjä on kerrankin tarpeeksi

Todellinen testi on vielä edessä. Valmistauduin tulevaisuuteen ja tilasin mallin, jossa on 64 gigaa RAMia ja M1 Max -siru, joten tehoja pitäisi riittää myös Wordillä kirjoittamiseen. Ajan muutaman testin Blenderillä ja päivitän artikkelia sitä mukaa.

Jos sinulla on kysyttävää, niin laita se kommenteissa tulemaan niin voin vastata myös ennen artikkelin päivittämistäkin!

Kirjoittaja: Jukka Aalho

Jukka Aalho on oululainen kirjoittaja, puhuja ja innostuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.