Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä

Nintendo Switchille vuonna 2020 ilmestynyt Mario Kart Live: Home Circuit yhdistelee vanhojen Mario Kartien tunnelmaa ja uuden teknologian mahdollisuuksia. Pelissä ajetaan nimittäin omaan kotiin rakennetuilla radoilla lisätyn todellisuuden keinoin. Tässä artikkelissa käymme läpi tuntemuksia parin viikon kokeilun jälkeen.

Päällimmäiset kokemukset Home Circuitista

Turhaan sitä kiertelemään. Home Circuit on hauskempi kuin aluksi kuvittelin. Ajamisessa on vauhtia, augmented reality on hauska lisä, mutta peli on myös itsessään viihdyttävä.

Plussaa:

Miinusta:

Osta Mario Hart Live: Home Circuit Coolshopista*

Mikä Mario Kart Live: Home Circuit oikeastaan on?

Home Circuitin idea on siis se, että perinteisistä Mario Kart -peleistä tuttua rallia ajetaan omaan kotiin rakennetuilla radoilla. Itse Switchille pelattava peli on ilmainen, mutta pelaamiseen tarvitaan kauko-ohjattava Luigi- tai Mario-auto sekä pahvista tehdyt portit, joilla rata rakennetaan. Auto oheistarvikkeineen maksaa noin 120 €. Voit tarkistaa ajantasaiset hinnat Hintaoppaasta.*

Karting-autossa on kamera, joka lähettää kuvaa Switchin ruudulle. Kuvan päälle lisätään efektejä, muita kilpailijoita ja kaikkea muuta sitä sälää, mitä Mario Karteissa yleensä on. Auto reagoi pelissä tapahtuviin muutoksiin pysähtymällä, hidastumalla tai kiihdyttämällä aidon tuntuisesti.

Alla olevasta videosta saa hyvän käsityksen siitä, millaista ajaminen on.

Kuinka nopeaa Mario Kartin autot menevät?

Ennen ostamista minua mietitytti eniten se, millaista kyytiä autoilla pääsee. Pakettia aukaistessa yllätti kauko-ohjattavan auton koko: se on 20 senttiä pitkä ja 11 senttiä leveä, eli isompi kuin kuvittelin.

Pelissä on neljä eri nopeutta 50, 100, 150 ja 200 cc, joista kahta ensimmäistä pääsee kokeilemaan heti alkuun. Loput kaksi täytyy avata saamalla pokaali vähintään 5 tai 10 kisassa.

Vauhdin hurmaa Mario Kart -pelissä

Jos autoja seuraa silmällä, ne liikkuvat varsin hitaasti. Switchin ruudulta vauhti on kuitenkin aivan erilainen ja hitaimmallakin vauhdilla antaa haastetta. 150 cc:n nopeudella auton akku kestää Nintendon mukaan noin 90 minuuttia.

Nopeilla vauhdeilla auto alkaa liikkua myös silmämääräisesti kovempaa ja ajamiseen tulee kunnon rallin tuntua. Kannattaa siis pelata myös kisoja läpi, jotta saa kovemmat vauhdit käyttöön. Tässä Reddit-ketjussa eräs käyttäjä oli mitannut oman Mario-kartinsa nopeudet eri tehoilla ja saanut tuloksiksi nämä:

Tehokkaimmillaan auto siis menee yli tuplaten nopeampaa kuin hitaimmillaan.

Vinkkejä ratojen rakentamiseen Home Circuitissa

Tein aluksi aivan yksinkertaisen kahdeksikkoradan keittiöön, ajoin sitä muutaman aika-ajokierroksen ja olin valmis ohittamaan Home Circuitin kohtuullisen tylsänä pelinä. Auto toimi aivan hyvin, oli mukava nähdä oma asunto sammakkoperspektiivistä, mutta ajaminen oli sekavaa pienessä tilassa.

Radan huolellinen suunnittelu kannattaa

Home Circuitista saa eniten irti, kun hyväksyy, että ratojen rakentaminen on yhtä tärkeä osa peliä kuin ajaminenkin. Pelin mukana tulee neljä porttia, mikä riittää aivan hyvin vaikka minkälaisten ratojen tekemiseen. Peliin tuli jännitystä heti kun rakensin radan, joka meni keittiönpöydän alta kirjahyllyrivistön alle, sieltä eteisen matolle kellistettyjen pahvilaatikoiden välistä ja takaisin keittiön pitkälle suoralle.

Pinta-alaa tarvitaan vauhdin hurmaa varten

Aivan pieneen asuntoon en ostaisi tätä peliä. On totta, että Switchin kantama on pakkauksen mukaan vain noin 5 metriä, mutta asunnon pohjaratkaisu ja käytettävissä olevat neliöt ratkaisevat paljon.

Uskoisin, että parhaat radat saa rakennettua asuntoon, jossa on kova, tasainen lattia (parketti tai laminaatti) sekä yhtenäisehkö pohjaratkaisu. Esimerkiksi meidän keittiö-olohuoneessa on tarpeeksi tilaa monimutkaiselle ja vaihtuvalle radalle, vaikka asunto muuten on aivan tavallinen kolmio.

Matala matto ei menoa haittaa

Karting-auto selviää yllättävän hyvin matalista ja tasaisen kovista matoista. Reunan kohdalla auto hypähtää, mutta vauhti ei hiljene kovinkaan paljoa. Ongelmia tuli rypyläisemmällä punosmatolla sekä karvamatolla, joista auto ei selvinnytkään. Lisäksi karvat ja muut höytyvät kiertyvät helposti auton akseleiden ympäri.

Rakenna oma rata kodin esineistä

Huomasin pelaavani mieluiten aika-ajomoodissa samaa, haastavaa rataa. Koska kaksinpeliä ei ollut, onnistumisen kokemuksia tunsin eniten omia aikoja päihittäessäni. Kaverin kanssa pelatessa toisten aikoja voi yrittää voittaa vuorotellen, kunhan rata on ensin rakennettu.

Rataan kannattaa siis panostaa. Tein esimerkiksi pahvilaatikoista kanjoneita, koiramme pehmoleluista patsaita ja värivaloista sohvanalisen tunnelin.

Kannattaako Mario Kart Live: Home Circuit ostaa?

Kauko-ohjattava auto maksaa noin 120 euroa, mikä tekee pelistä kalliin. Tai halvan riippuen siitä, miten sen haluaa ymmärtää. AR-kokemus on hiukan töksähtelevä paikoin, mutta ei niin töksähtelevä etteikö pelistä pystyisi nauttimaan. Se on myös aivan uudenlainen, melkeinpä maaginen tapa kokea oma koti.

Voisin kuvitella, että lapsuudessani ratoja olisi rakennettu ja ajettu aamuvarhaisesta iltamyöhään. Radan tekemisen lisää pelaamiseen fyysistä läsnäoloa ja liikkumistakin. Myös sivustaseuraajien näkökulmasta kodissa vipottava auto on mielenkiintoisempi kuin pelkästään ruudulla liikkuva karting-auto.

Peli vaatii kuitenkin tietyt edellytykset: lähinnä tarpeeksi tilaa ja sopivan alustan. Yksiöön tai pienihuoneiseen kaksioon en välttämättä peliä ostaisi, koska hyvät radat vaativat tilaa ja signaali huononee nopeasti jos välissä on ohutkaan seinä. Kekseliäisyydellä pienenkin tilan saanee toimimaan.

Home Circuit on yllättävän toimiva ajopeli, jonka satunnainen tahmailu ei haittaa ajamisen riemua.

Mario Kart Home Circuitin voit ostaa tutuista kivijalkakaupoista tai netistä vaikkapa Coolshopista*.