Keskiarvo saadaan laskemalla tietyn joukon numerot yhteen ja jakamalla joukon numeroiden lukumäärällä. Esimerkiksi lukujen (9, 5, 10 ja 6) keskiarvo on 7,5. Tässä ovat keskiarvon laskemisen vaiheet:

Voit laskea keskiarvon laskimella tai allaolevalla keskiarvolaskurilla.

Keskiarvolaskuri: Laske keskiarvo helposti

Tällä simppelillä laskurilla voit laskea numeroiden keskiarvon. Kirjoita numerosi tekstikenttään ja erota ne pilkulla (,). Jos lukusi sisältävät desimaaleja, käytä erottimena pistettä (esimerkiksi 3.5).

Keskiarvo:

Laskukaava (summa/lukumäärä = keskiarvo):

Luvut suuruusjärjestyksessä:

Mihin keskiarvoa tarvitaan?

Keskiarvo voi olla hyvä tapa arvioida suunnilleen samansuuruisten numeroiden keskimääräistä arvoa. Se on kätevä varsinkin silloin kun numerot valitaan ennaltamääritetystä joukosta, esimerkiksi kouluarvosanoissa (luvut 4–10).

Todistuksen keskiarvon laskeminen

Valitse mukaan ne aineet, joiden keskiarvon haluat laskea. Voit laskea esimerkiksi kaikkien todistuksen numeroiden keskiarvon tai vain lukuaineiden keskiarvon.

Esimerkki: ihmiskehojen keskiarvot

Suurissa joukoissa ihmiskehoja voi vertailla keskiarvojen avulla. Voidaan laskea esimerkiksi suomalaisten keskimääräinen pituus.

Huomaa kuitenkin, että keskiarvo ei aina ole kovinkaan kuvaava. Lapset ja aikuiset ovat erimittaisia, joten kaikista suomalaisista laskettu keskiarvo ei kuvasta lapsia eikä aikuisia vaan jotain siltä väliltä.

Milloin keskiarvo ei ole hyvä vertailukohde?

Keskiarvoa vääristävät suuresti muista joukon numeroista poikkeavat luvut. Kuvitellaan tilanne, että Bill Gates vierailee Oulun yliopistossa. Jos lasketaan luentosalin ihmisten varallisuuden keskiarvo, se on aivan liian suuri eikä kuvaa keskimääräisen osallistujan lompakon paksuutta.

Keskiarvoa parempi vertailukohta onkin usein mediaani eli keskimmäinen arvo.