Sisältää *-merkittyjä markkinointilinkkejä.

Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia UV-säteilytyyppejä, niiden haittavaikutuksia ja keinoja suojautua auringolta. Niille, jotka etsivät nopeasti ehdokasta parhaaksi aurinkovoiteeksi, tiivistelmä on seuraavanlainen.

Paras aurinkovoide on:

Tässä muutama meidän oma suosikkimme, jotka täyttävät nuo kolme vaatimusta:

Muitakin hyviä on ja tärkeintä on, että ylipäänsä suojaudut. Eli jos mietit kannattaako aurinkorasvaa laittaa, niin kannattaa.

Ruskettuminen ei ole suoja aurinkoa vastaan vaan merkki DNA-vaurioista hiukan samaan tapaan kuin sisäfileepihvin kevyt ruskistuminen ei tarkoita sitä, että pihvi olisi paremmin suojassa kuumalta pannulta.

Miksi auringolta kannattaa suojautua?

Auringon UV-säteily aiheuttaa syöpää ja vanhentaa ihoa. Siltä voidaan suojautua:

Ultraviolettisäteily on ihmissilmälle näkymätöntä. Palaa voi siis myös pilvisenä päivänä. UV-indeksi on helppolukuinen tapa arvioida haitallisen UV-säteilyn määrää. Kun UV-indeksi on yli 3, on syytä suojautua. Suomessa UV-indeksi on päivisin suurempi kuin 3 toukokuusta elokuuhun n. klo 10–17 välillä, pohjoisessa Suomessa hiukan lyhyemmän ajan.

Tämän Duodecimin artikkelin lopussa tiivistetään syyt ja vinkit auringolta suojautumiseen:

Vinkit voisi tiivistää näin: käytä laadukasta aurinkovoidetta reilusti äläkä luota siihen, että pelkästään sen suojaamana voisit oleilla koko päivän auringossa.

Mitä aurinkovoiteiden suojakertoimet kertovat?

Suojakerroin 15. Suojakerroin SPF 50+…. Aurinkovoiteissa on ilmoitettu melkeinpä aina SPF-suojakerroin, jonka suuruus vaihtelee yleensä välillä 10–50.

SPF-kerroin (sun protection factor) kuvastaa aurinkovoiteen antamaa suojaa UVB-säteilyä vastaan, eli ihon punoitusta aiheuttavaa säteilyä vastaan. SPF-suojakerroin ei vielä kerro UVA-säteilyn suojasta, eli suojalta ihon vanhentumista vastaan.

SPF-suojakerroin on helpompi ymmärtää, kun katsotaan sen antamaa suojaa UVB-säteilyltä.

Suojakertoimella aurinkoa vastaan Ero SPF30:n ja SPF50:n välillä on siis varsin pieni (päästää läpi 2 % vs 3 % haitallisesta säteilystä). Kun taas ero SPF15 ja SPF50 välillä on jo huomattava (päästää läpi 10 % vs 2 % haitallisesta säteilystä). Ero aurinkosuojattoman ja pienenkin kertoimen (SPF15) välillä on valtava (päästää läpi melkein kaiken haitallisen säteilyn (100 %) vs vain 10 %).

Poiskulunut aurinkovoide ei enää suojaa ja voidetta pitää lisätä tasaisin väliajoin (joka toinen tunti) ja useammin, jos hikoilee, ui tai muuten hankaa suojaa pois. Kannattaa siis ostaa sellaista aurinkovoidetta, jota raaskii lotrata kunnolla.

Tässä hintaero SPF30:n ja SPF50:n välillä varsinaisina tuotteina:

Ero litrahinnassa ei siis välttämättä ole kovinkaan suuri hiukan paremman suojan antavassa tuotteessa.

UVA-säteily ja UVB-säteily vaikuttavat eri tavalla

Auringon ultraviolettisäteilyssä on kaksi merkityksellistä aallonpituutta meille ihmisille: UVA ja UVB. UVC-säteily jää maapallon otsonikerrokseen, joten siltä suojautumiseen ei tarvita aurinkorasvaa.

Pääosa auringon UV-säteilyn energiasta on UVA-säteilyä. Kuten yllä näimme, suojakertoimet kertovat aurinkovoiteen tehosta UVB-säteilyä vastaan. Siksi hyvä aurinkovoide on laajakirjoinen, eli se suojaa myös UVA-säteiltä.

UVA-säteily

UVA-säteily on pitkäaaltoista (320–400 nm) säteilyä, joka tunkeutuu syvemmälle ihoon kuin lyhytaaltoisempi UVB-säteily. UVA-säteily vanhentaa ihoa ja aiheuttaa ryppyjä.

UVB-säteily

UV-säteily on (280–320 nm) keskiaallonpituista säteilyä, joka vaikuttaa ihon pintakerrokseen ja aiheuttaa DNA-vaurioita ja ihon paksuuntumista. UVB-säteily aiheuttaa ihon palamisen.

Etenkin UVB-säteily kasvattaa ihosyöpien riskiä. Ruskettuminen on merkki DNA-vaurioista.

Parhaat aurinkovoiteet kasvoille

Kasvoille levitettävät hyvät aurinkovoiteet ovat kevyitä, huomaamattomia ja sopivat myös silmänympärysiholle. Muita hyviä ominaisuuksia ovat kiiltämättömyys, hyvä levittyvyys ja se, etteivät ne tuki ihohuokosia.

Samat yleisohjeet pätevät myös kasvoille tarkoitettuihin aurinkovoiteisiin: eli suoja tulisi olla niin UVA- kuin UVB-säteitä vastaan sekä suojakerrointa riittävästi (vähintään SPF30).

Aurinkorasva meikin alle

Pelkkä meikki ei suojaa auringon UV-säteilyltä, joten meikin alle olisi hyvä levittää aurinkovoidetta. Kevyet ja helposti levittyvät aurinkovoiteet ovat tähän omiaan.

Meillä kovassa käytössä on tämä kasvojen aurinkovoide: La Roche-Posay Anthelios Invisible Fluid Ultra-Light SPF50+ 50 ml*

Muista myös aurinkovoiteet huulille

Myös huulet on hyvä suojata auringolta. Tarkoitukseen on tehty omia aurinkosuojavoiteita ja huulirasvoja. Iholle tarkoitettuja aurinkovoiteita ei ole suunniteltu maisteltavaksi, joten huulivoide tai huulirasva on ainakin mukavampi käyttää.

Tässä muutamia esimerkkejä:

Parhaat aurinkorasvat lapsille

UV-säteilyn vaikutukset kertyvät elämän aikana ihoon, joten lasten ihon suojaaminen auringolta on tärkeää. Suojavoiteita ei suositella vaunuikäisille, joten auringon välttäminen muuten on tärkeää. Leikki-ikäisille lapsille suositellaan auringolta suojaavia vaatteita ja aurinkosuojavoidetta.

Mukavia ja turvallisia ulkoiluhetkiä!

Kesä on hienoa aikaa ja siitä voi nauttia hyvillä mielin, kun turvaa kirjaimellisesti oman nahkansa. Mukavia kesähetkiä!