Podcast-välineet | Katso parhaat mikit, tallentimet ja telineet

*sisältää markkinointilinkkejä

Mitä välineitä podcastin aloittamiseen tarvitaan? Mitä kannattaa ottaa huomioon heti alusta asti? Tässä artikkelissa käymme läpi podcast-kalustoa lähinnä vakavien harrastajien näkökulmasta. Perusrunkona on kalusto, jolla itse teemme Kertojan ääni -podcastia ja jonka olemme havainneet hyväksi.

Nämä podcast-laitteet voivat sopia sinulle jos:

 • Olet valmis panostamaan podcastiin ajan lisäksi myös rahaa
 • Haluat päästä alkuun kevyesti mutta kehittää podcastia ajan mittaan

Miksi tarpeeksi hyvät podcast-välineet ovat tärkeitä?

Podcast on intiimi media. Kuulijan älyllinen huomio kiinnittyy yleensä siihen, mitä hän kuuntelee. Siksi on tärkeää, että keskittymistä rikkomassa ei ole tunkkaista ääntä, kaikua, eri voimakkuuksilla kuuluvia puhujia tai korvasta korvaan hyppäävää kaksipuoleista stereota.

Sisältö on tärkeää, mutta sille pitää antaa mahdollisuus nousta huomion keskipisteeksi.

Mitä välineitä podcastin tekemiseen tarvitaan?

Podcastin tekemiseen tarvitaan kalusto, jolla voidaan tallentaa ja editoida ääntä.

Yksinkertaisimmillaan tarvittavat välineet ovat jo taskussamme. Voit tallentaa puhetta älypuhelimen sanelimella ja editoida sitä ilmaisella Audacity-äänenkäsittelyohjelmalla. Jos sinulla on jo älypuhelin ja tietokone, aloittaminen ei vaadi lisäbudjettia, mutta äänenlaatu voi olla huono sekä useiden puhujien nauhoittaminen on vaikeaa.

Kertojan ääni -podcastissa olemme rakentaneet oman kalustomme näistä laitteista:

 • Tallennin
 • Mikit jokaiselle puhujalle
 • Kuulokkeet
 • Mikkitelineet
 • Muistikortti
 • Ulkoinen virtalähde (powerbank)

Kaikki lähtee tallentimesta, joka on ainakin meidän podcastimme sydän. Kun päätimme aloittaa podcastin, sijoitimme heti alkuun satasia kunnon tallentimeen ja ostimme Zoom H6:n. Se on jo muutaman vuoden vanha, joten hinnat ovat nykyään tippuneet.

Kannettava tallennin: Zoom H6

Hinta: n. 300 €

Zoom H6:ssa on paljon hyvää podcastaajan kannalta. Se on kohtuu pienikokoinen ja kulkee kevyesti mukana haastatteluihin, siinä on kätevä vaihdettava nauhoituspää ja neljä XLR-liitäntää phantom-virralla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saat jokaisen puhujan mikin liitettyä XLR-kaapelilla Zoomiin ja ääni tallentuu omalle raidalleen. Voit myös säätää äänen tuloa Zoomista jokaisen kohdalla erikseen: laskea kovaa puhuvat vähän hiljaisemmalle ja kuiskailijat vähän isommalle.

Tallentimen käyttö on yksinkertaista. Muistikortti sisään, kuulokkeet korville, rec-nappulasta nauha pyörimään ja intro soimaan.

Suosittelemme Zoomia etenkin sen takia, että se on hyvin skaalautuva tallennin. Voit aloittaa sillä ja kerätä lisää laitteistoa sen ympärille tarpeen mukaan. Tallentimessa on mukana XY-mikki, jolla voit nauhoittaa yhden henkilön puheen ilman lisämikkien tarvetta.

Plussat:

 • Skaalautuva
 • 4 XLR-liitäntää phantom-virralla
 • Laadukas
 • Helppo käyttää
 • Hinta-laatu-suhde on kohdillaan

Miinukset:

 • Hiljaisimmissa nauhoituksissa, esimerkiksi luonnossa nauhoitettaessa, raidalle jää pieni suhina

Näytä edullisin hinta Hintaoppaassa*

Podcast-mikrofonit: Rode NT1-A

Hinta: n. 160 €

Jos tallentimena, eli podcastin sydämenä, on Zoom H6, voit käyttää mikkiä, jota haluat. Riittää, että siinä on XLR-liitin. Aloitimme podcastin niin, että meillä oli Zoom H6 ja kaapista löytynyt vanha laulumikki. Se toimi aivan hyvin, mutta ennen pitkää päivitimme mikit ja hommasimme kaksi Rode NT1-A -mikrofonia. Paketissa tulee mukana pop-filteri ja jalustakiinnike.

Nämä mikit ovat toimineet meillä todella hyvin. Äänenlaatu on loistava, omaa kohinaa ei tule ja mikit näyttävät hyvältä. Rode NT1-A vaatii phantom-virtaa, jota Zoom H6:sta onneksi saa.

Olemme huomanneet, että paras ja editoinnin kannalta turvallisin tapa nauhoittaa podcastia on se, että kaikilla puhujilla on oma mikrofoninsa. Muutamia suomalaisia podcasteja kuunnellessa minun on pitänyt skipata jakso, jossa nauhoitus on tehty vain yhdellä mikillä. Kuuntelen podcasteja monesti pyöräillessäni ja olen tuskastunut siihen, että kuulen vain äänen joka on lähempänä mikkiä.

Kun ääni on omalla raidallaan, aivastukset, yskäisyt tai muuten vain raskas hengitys saadaan editissä poistettua tai ainakin hiljennettyä.

Plussat:

 • Todella hyvä äänenlaatu
 • Tyylikäs

Miinukset:

 • Jos ostaa monta mikkiä, hinta alkaa tuntua lompakossa

Näytä edullisin hinta Hintaoppaassa*

Kuulokkeet: Oman fiiliksen mukaan

Hinta: vaihtelee

Suosittelemme nauhoittamaan jaksot niin, että kaikilla on korvillaan kuulokkeet. Minua ainakin rauhoittaa kun kuulen muut puhujat ja itseni suoraan kuulokkeista. Pystyn keskittymään paremmin, voin samalla seurata äänenlaatua ja säätää äänenvoimakkuuksia tarpeen mukaan.

Kuulokkeiksi sopivat melkein mitkä tahansa kuulokkeet, joissa on 3,5 millimetrin kaapeli, ei siis langattomat kuulokkeet. Kaapelinjakajan avulla Zoomiin saa kiinni tarpeeksi monet kuulokkeet. Meillä on käytössä Bose Quiet Comfort 35:t langallisena ja Beyerdynamicin DT 770 Prot. Tärkeää on se, että kuulokkeet ovat mukavat päässä eivätkä hiosta.

Editointia varten paremmat kuulokkeet auttavat varmistamaan, että podcast kuulostaa hyvältä.

Mikkitelineet: Rode PSA-1

Hinta: n. 80 €

Roden NT1-A-mikrofonit saa laitettua kiinni pöydälle asennettavaan Rode PSA-1-mikrofonitelineeseen. Nivelet liikkuvat kevyesti ja mikrofoni jää siihen asentoon ja siihen kohdalle kuin haluat. Myös kaapelit saa vedettyä nättiin pakettiin.

Aluksi käytimme myös ihan tavallista mikkitelinettä, jollainen voi löytyä esimerkiksi karaokeharrastuksen lopettaneelta sukulaiselta. Näiden pöydälle asennettavien telineiden haittapuoli on se, että ne vaativat aika paljon tilaa, eikä näitä voi samalla tavalla laittaa esimerkiksi kaappiin piiloon kuin itsenäisesti seisovat telineet. Toisaalta niiden avulla on helppo asettaa mikki niin, että se on sopivalla etäisyydellä.

Plussat:

 • Laadukkaat
 • Mikki pysyy juuri oikeassa asennossa
 • Johdot saa järjestykseen

Miinukset:

 • Vievät tilaa
 • Mikit saa pystyyn myös halvemmalla

Katso edullisin hinta Hintaoppaasta*

Muut podcast-välineet: muistikortti ja virtalähde

Tallentamiseen tarvitaan myös muistikortti. Zoom H6:een menee SD-, SDHX- ja SDXC-kortit 128 gigaan asti.

Voit valita mieleisesi lähikaupasta, mutta suosittelen ottamaan kerralla vähän isomman, koska useamman raidan nauhoittaminen vie yllättävän paljon tilaa. Toisaalta meidän olisi hyvä hallinnoida tiedostoja paremmin ja tyhjentää kortteja muutenkin kuin pakon edessä.

Zoom H6 toimii neljällä AA-paristolla, mutta siihen saa virtaa myös powerbankista. Ladattava virtalähde on osoittautunut hyväksi tavaksi pitää Zoom H6 toiminnassa ilman patterirallia.

Suu säkkiä myöten – ja välineet podcastiä

Podcast-laitteistoon saa kulutettua niin paljon rahaa kuin lompakossa riittää venyvyyttä. Välineurheilijat laittavat heti laitteet viimeisen päälle, toiset lähtevät liikkeelle USB-mikillä ja ilmaisilla äänenkäsittelyohjelmilla. Tiedät ehkä itse parhaiten millainen olet ja millainen tapa toimii sinulle.

Olemme tehneet Kertojan ääni -podcastia vuodesta 2016. Voin sanoa, että paras laitteistohankintamme oli Zoom H6. Sen avulla saimme heti podcastimme kuulostamaan hyvältä ja se on tarpeeksi monipuolinen, että sitä ei ole tarvinnut korvata vaikka muuta laitteistoa on tullut mukaan. Olemme kiitollisia siitä, että Kulttuurirahaston apurahan avulla saimme hankittua kunnon mikit.

Tässä vielä kertauksena meidän suosituksemme:

Mukavia äänityshetkiä!

Kirjoittaja: Jukka Aalho

Jukka Aalho on oululainen kirjoittaja, puhuja ja innostuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *