Podcastin nauhoittaminen etänä: näillä ohjelmilla onnistut

Näin onnistuu podcastin nauhoittaminen etänä

Etänauhoitukset mahdollistavat vieraiden tuomiseen podcastiisi ympäri maailman ja vaikkapa kansainväliseltä avaruusasemalta. Keräsimme tähän artikkeliin muutamia erilaisia keinoja, laitteita ja ohjelmia.

Paras ohjelma riippuu mm. seuraavista tekijöistä:

 • montako vierasta on tulossa
 • mitä äänenlaatua haluat
 • mitä laitteistoa sinulla on käytettävissä
 • mitä laitteita vieraallasi on käytettävissä

Tämän artikkelin ohjelmista olemme itse kokeilleet ja käyttäneet Cleanfeediä ja Squadcastia. Olemme nauhoittaneet myös Whatsappin yli Zoom H6:een (vertaa hintoja*).

Ohjelmat ja sovellukset podcast-etähaastatteluihin

Monet ohjelmat tarjoavat ilmaista kokeilua, joten voit kokeilla olisiko sovelluksesta sinun tarpeisiisi. Tässä suosittuja ohjelmia hyvine ja huonoine puolineen.

Zencastr

Suosittu. Koronan aikaan laajennettu kokeilujakso, jossa vieraita voi olla enemmän. Vain mp3:n nauhoitus ilmaisessa versiossa. Voit myös nauhoittaa videota.

Zoom

Käytetty, tunnettu ja yksityisyydensuojaltaan hiukan epäilyttävä sovellus. Helppo käyttää, mutta äänenlaatu ei ole paras mahdollinen. Asetuksista voit ottaa pois äänen automaattisen käsittelyn (automatically adjust microphone volume) sekä nauhoittaa puhujat omille raidoilleen. Plussaa videoyhteydestä.

Cleanfeed

Kehuttu äänenlaadustaan. Simppeli käyttöliittymä myös vieraalle. Ei videoyhteyttä. Tämän kautta aiomme Kertojan äänessä tehdä etähaastatteluita enemmänkin. Bonuksena se, että ilmaisella versiolla pääsee pitkälle. Suunnittelemamme setuppi on tällainen:

 • Kahden juontajan (Jukka ja Essi Aalhon) mikit suoraan Adobe Auditioniin omille raidoilleen
 • Vieraan raita Cleanfeedissä omalla stereoraidan puolikkaalleen. Eli Cleanfeedissä näyttäisi olevan mahdollista tallentaa puhelun osallistujat samalle stereoraidalle mutta eri puolille. Käytämme muutenkin monoraitoja kaikille puhujille, joten voimme erottaa ja synkata vieraan omakseen.
 • Käytössä meillä on vielä Scarlett 18i8 (vertaa hintoja*) ja Loopback-ohjelmisto (Mac) jolla pitää kikkailla äänitulot ja menot niin, että kaikki kuulevat toisensa ja raidat tulevat talteen

Squadcast

Todella helppokäyttöinen ja nimenomaan etähaastatteluihin suunniteltu ohjelmisto. Äänet saa wavina talteen ja myös videon halutessaan. Käyttäisimme muuten tätä, mutta kuukausimaksu on videon kanssa 100 dollarin luokkaa.

Bisnestä ja rahaa takoville podcasteille silti aivan mainio valinta, koska varsinkin vieraan näkökulmasta prosessi on helppo. Lisäksi editointia helpottaa, että kaikki raidat ja videot voi haastattelun jälkeen ladata omalle koneelleen erilillisinä.

Skype tai Whatsapp tai Facetime ja Zoom H6

Internetin yli tulevaa ääntä pakataan ja käsitellään yleensä aika ronskisti. Aina se ei kuulu, mutta kaventaa editointimahdollisuuksia. Siksi Skype, Zoom tai Google Meet eivät ole helppokäyttöisyydestään huolimatta aivan parhaita valintoja. Tai sitten ne ovat nimenomaan ovat: ääni kuuluu ja homma toimii.

Olemme Kertojan äänessä nauhoittaneet monta jaksoa Zoom H6 (vertaa hintoja*) + Whatsapp-puhelu -yhdistelmällä. Se vaatii hiukan laitteistoa ja äänenlaatu ei ole paras mahdollinen, mutta se on toiminut meillä. Emme kuitenkaan suosittelisi välttämättä tätä systeemiä, jos Zoom H6 -tallenninta tai vastaavaa ei jo ole nurkissa pyörimässä.

 • Omat mikit Zoom H6:een
 • Omasta puhelimesta 3,5 millin piuha Zoom H6:n XY-mikkiin
 • Omat kuulokkeet Zoom H6:een kiinni

Lopputuloksena on kaikki äänet omilla raidoillaan. Periaatteessa haastattelun aikana voisi myös käyttää vaikkapa Facetimen videoyhteyttä. Se kuitenkin saattaa lisätä nykimistä ja muita äänivirheitä, etenkin jos yhteys on heikko.

Bonus: vieras nauhoittaa oman äänensä

Äänenlaatuongelmista pääsee silloin kun vieras nauhoittaa oman äänensä omalle koneelleen. Se vaatii kuitenkin laitteiston ja teknisen osaamisen, joten aivan kaikkiin tilanteisiin se ei toimi. Kun itse olemme olleet vieraana muiden podcasteissa, olemme nauhoittaneet oman mikin raidan Auditioniin ja jakaneet sen myöhemmin vaikkapa Google Driven kautta.

Jos tämä setuppi sopii vieraallesi, nauhoita kuitenkin myös itsellesi vieraan ääninauha siltä varalta että tiedosto katoaa, korruptoituu tai unohtuu nauhoittaa.

Yhteenveto: paras ohjelma etähaastatteluihin

Kokeile jutussa mainittuja sovelluksia ja testaa ratkaisevatko ne podcastisi etäongelmat. En ole itsekään kokeillut kaikkia, mutta oman tuntuman ja puskaradion perusteella valitsisin jonkun näistä:

 • Zencastr: kun homma pitää saada toimimaan kohtuu hintaan ja täydellistä studiolaatua vaativaa edittiä ei ole tiedossa
 • Cleanfeed: kun tulossa on yksi vieras, haluaa pärjätä ilmaisversiolla ja edellisenä viikonloppuna on aikaa testata oma systeemi kuntoon
 • Squadcast: kun oma tai firman tili pullistelee rahaa joka pitäisi saada käytettyä johonkin

Mukavia nauhoitushetkiä!

Kirjoittaja: Jukka Aalho

Jukka Aalho on oululainen kirjoittaja, puhuja ja innostuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.