Uudistimme keväällä kotitoimistomme, etsimme tietoa ja uudistimme kalusteita. Tähän artikkeliin olen kerännyt vinkit, ideat ja opit siitä, mikä meidän uudessa työhuoneessamme toimii – ja mikä voisi toimia vielä paremmin.

Nämä vinkit on kerätty etenkin tietokoneella työskentelevän tietotyöläisen näkökulmasta, mutta ne sopinevat myös työpöydän äärellä tapahtuvaan muunlaiseen luovaan työhön.

1. Työergonomia kuntoon: työtuoli ja sähköpöytä

Ennen minulla oli tapana viettää etätyöpäivä istuen nojatuolissa tai sohvankulmassa, kannettava sylissäni. Päivän jälkeen niska oli kipeä, hartiat kevyttä sementtiseosta ja pää sahanpurua täynnä.

Ihan ensimmäiseksi työhuonettamme varten tilasimme sähköpöydän, jonka korkeutta voi säätää. Valitsimme Ikean Bekant-sähköpöydän, jossa oli valkoiset jalat ja vaaleaksi petsattua tammea. Olisimme halunneet pöydän, jossa olisi ollut hiukan sirommat jalat kuin Bekantissa, mutta muuten sähköpöydässä ei ole ollut moitteen sijaa.

Sähköpöytä on helposti säädettävissä.

Työtuolia emme uskaltaneet ostaa ilman, että olisimme kokeilleet sitä. Långfjäll-kokoustuoli myöskin Ikeasta oli sopivan tukeva. Tärkeää on, että jalat yltävät lattiaan eivätkä heilu ilmassa. Pöydän alle voi ostaa myös jalkatuen. Toinen hyvä vaihtoehto on satulatuoli.

Myönnän, että sähköpöytää ei tule käytettyä niin paljon kuin voisin. Tai siis sen nosto-ominaisuutta. Mutta olen huomannut, että esimerkiksi koulutukset tai videopuhelut toimivat hyvin niin, että kannettava on pöydällä ja pöytä nostettuna aivan hyvin. Voin seistä, liikkua ja puhua juuri niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.

2. Työvälineet tyylisi mukaan: hiiri, näppäimistö ja näyttö

Työergonomian tärkeä ajatusmalli on muokattavuus: työvälineet pitäisi saada mahdollisimman hyvin vastaamaan sitä, miten sinun kehollasi ja mielelläsi on hyvä tehdä töitä. Käytännössä tämä tarkoittaa näppäimistön, hiiren ja ulkoisen näytön hankkimista. Oletuksena on, että useimmilla on työkoneena kannettava.

Erillinen näppäimistö parantaa työergonomiaa.

Itse olen jo pitkään käyttänyt Applen Magic Mousea ja laajaa Applen näppäimistöä, joss on myös numeronäppäimet oikeassa reunassa. Bluetoothilla toimiva näppäimistö myös vähentää johtojen määrää.

Ulkoiseksi näytöksi valitsimme Lenovon 4K ThinkVision P27u -näytön. Se on hintavahko, mutta siinä oli kaikki mitä halusimme: ohuet reunat, 4K, hyvä säädettävyys, käännettävä näyttö (saa myös pystysyyntaan) ja meille sopivat liitännät. Katso millä hinnalla näyttöä nykyään saa*.

Toinen näyttö helpottaa työntekoa.

3. Työhuoneen huonekalujen järjestys järkeväksi

Meillä oli työhuoneen mittojen kanssa hiukan hankaluuksia, sillä meillä oli käytännössä vain yksi seinä, jota vasten pöydän pystyimme laittamaan. Päädyimme lopulta laittamaan työpöydän ikkunaa vasten, koska ideaalitapauksessa työpisteeltä voisi nostaa katseen ja katsoa jonnekin kauas, pihalle tai kaupungin ylle. Tai edes vastapäisen talon parvekkeelle.

Lisäksi näyttö olisi tärkeä asettaa niin, ettei ikkuna tai muu valolähde heijastu siitä.

4. Viherkasvit tuovat keveyttä ja väriä

Helpot selviytyjäkasvit ovat meidän vihersisustamisemme kulmakivi. Yhdenkin peikonlehden lisääminen työhuoneeseen kasvattaa mukavuutta moninkertaiseksi. Hankimme työhuoneeseen pari lasihyllyä, joiden päällä kasvit näyttävät saavan tarpeeksi valoa, että ne jaksavat ilostuttaa työpäiviämme.

Muita hyviä työhuonekasveja ovat mm. anopinkieli ja viirivehka.

Viherkasvit tuovat viihtyvyyttä

5. Huolehdi työhuoneen valaistuksesta älyvaloilla

Työpäivän vaatima valo on erilaista kuin rennon kotoilun keltaiseen vivahtava valo. Olemme kirjoittaneet kodin älyvaloista ja suosittelemme työhuoneeseen samoja Philips Hue -valoja kuin muuallekin kotiin.

Päivänvaloa muistuttava hyvin valkoinen valo herättää aamupäivällä ja valaisee niin näppäimistön kuin muistiinpanotkin tarpeeksi hyvin. Ainakin meillä työhuonetta käytetään myös harrastehuoneena, joten valon monipuolisuus oli meille tärkeää. Kirkkaat valkoiset valot ilta-aikaan olisivat liian häiritseviä, joten säädettävät valkoiset älyvalot ovat meillä jokapäiväisessä käytössä. Illalla yhdeksän aikaan ne alkavat myös himmetä itsestään, mikä toimii muutenkin hyvänä merkkinä siitä, että nyt voisi olla aika jättää tietokoneella värkkäilyä vähemmälle.

Älyvalojen lisäksi luonnon oman valon valjastaminen on tärkeää. Vaaleat huonekalut, ohuet valoverhot ja isot ikkunat auttavat valon levittämisessä miellyttäväksi.

6. Akustoi huone miellyttäväksi

Kaiku on joka kodissa erilainen. Työhuoneemme on myös meidän podcast-studiomme, joten olemme kiinnittäneet erityistä huomiota sen akustoimiseen. Tarkemmat ohjeet voit lukea tästä kodin akustoimista käsittelevästä artikkelista.

Tiivistyksenä vinkit työhuoneen akustoimiseen ovat nämä: harkitse akustiikkalevyjä kattoon, ime ääntä pehmeillä tekstiileillä, riko kaiun kulkureittejä epätasaisilla pinnoilla kuten kirjahyllyillä.

Työhuoneen akustointi parantaa siellä työskentelevän viihtyvyyttä, mutta työhuoneen osittainenkin äänieristys parantaa muiden taloudessa asuvien viihtyvyyttä. Täydellinen äänieristys on sekä hankalaa että kallista, mutta akustointi onneksi auttaa äänen kantautumiseen muualle kotiin.

7. Säilytystilaa kaaoksen hallintaan

Puhdas pöytä on ainakin minun haavemaailmassani avain hyvään työpäivän alkuun. Todellisessa maailmassa pöytä on usein johtojen, lappujen ja kahvikuppien sekamelska. Lisää säilytystilaa kannattaa hankkia työhuoneeseen heti alusta asti, jotta tavaroilla olisi oma paikkansa.

Hyllyille ei kannata laittaa liikaa tavaraa

Erilaiset pienet rullakaapit ja vaikkapa säilytyslaatikot tekevät työhuoneen ilmeestä siistin myös silloin kun siellä ei tehdä töitä. Granitissa on paljon luonnonläheisiä koreja ja säilytyslaatikoita* . Omaan työhuoneeseemme ostimme Ikeasta myös Bekant-säilytyskaapin rullilla.

Lopuksi pikavinkit työhuoneen sisustamiseen

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun työhuoneesi parantamisessa. Tässä vielä pienet, hyvin käytännönläheiset pikkuvinkit, jotka ovat toimineet omassa etätoimistoelämässä: